Buckinghamshire and Milton Keynes Natural Environment Partnership



Partnership Forum:

Jointly Tackling the Climate and Nature Emergency

Monday 20th November 2023 9.00am – 1.30pm The Oculus, The Gateway, Gatehouse Road, Aylesbury, HP19 8FF

Agenda	
9.00 - 9.30	Arrival, networking, display stands – Partnership Stands in "The Street" Refreshments available
9.30 – 9.40	Welcome, logistics, and event outline (Phil B, NEP Interim Chair)
9.40 – 10.05 (25 mins)	Keynote Speech: The climate and nature crisis (Estelle Bailey, Chief Executive, BBOWT)
10.05 - 10.55 (50 mins)	SECTION 1: The NEP's collective response
10.05 – 10.15	Looking back, looking forward and the NEP's Nature Funding workstream (Nicola Thomas, NEP Partnership Manager) Updates from the NEP's key work areas:
10.15 – 10.25	Biodiversity & Nature Recovery Group (including the Farming Advisers' Group) (Charlotte Newbury, BBOWT)
10.25 – 10.35	Local Nature Recovery Strategy (Sachi Shah, LNRS Project Manager)
10.35 – 10.45	People and Nature Group (John Shaw, Chiltern Rangers)
10.45 – 10.55	Panel Q&A
10.55 - 11.10	15 min BREAK - refreshments, networking, display stands

11.10 - 12.10	SECTION 2: Quick fire examples from NEP partners and friends Project examples and progress; What more/else is needed? How could working within the NEP assist - ideas? (5 mins each)
11.10 – 11.15 11.15 - 11.20	Bucks Council – BNG, tree planting, and Climate Strategy (David Sutherland, Envl Bill Readiness Manager; and Alex Beckett, Climate Change Manager)
11.20 – 11.25	Chilterns Conservation Board – farm carbon impact (Kate Heppell, Head of Landscape)
11.25 - 11.30	Pilio – Defra Test and Trials work in Buckinghamshire (Nick Marriner, Chilterns Conservation Board)
11.30 – 11.35	Trust for Oxfordshire's Environment (Ben Taylor, Chief Executive)
11.35 -11.40	MK City Council (Phil Snell, Strategic Landscape and Countryside Manager)
11.40 – 11.45	Bucks Business First (Dan Cope, Climate Change Programme Manager)
11.45 – 11.50	Ngage – farmer toolkit for assessing opportunities (Will Dallimore, Ngage)
11.50 – 11.55	Floodplain Meadow Partnership David Gowing, Open University
11.55 – 12.00	Parks Trust – sustainability work, measuring carbon with livestock management (Paul Arnold)
12.00 - 12.10	Q&A (Phil Bowsher) and Intro to next session - (Nicola Thomas, NEP)
12.05 - 12.25 (15 mins)	GRAB LUNCH! DISPLAY Stands
WORKING LUNCH 12.25 - 13.10 (45 mins)	 SECTION 3: WHAT NEXT? Ideas for the Dragons! Priorities, opportunities and enablers; Challenges and barriers; Next steps and the NEP's role (led by Phil Bowsher, NEP Partnership Forum Chair)
12.25-12.50	Table discussions - develop proposals for the Dragons! (25 mins) What, who, where, how, when, funding, first next steps Ideas onto flipchart; select one for the dragons' feedback
12.50-13.10	Feedback from floor- one idea per table group Thenfeedback from Panel of Dragons (Attending NEP Board members)! (20 mins) (led by Nicola Thomas)
13.10-13.15	Summary and closing thoughts (Phil Bowsher, NEP Interim Chair)
13.15-13.30	Networking, Display Stands END AT 13.30

Display stands



Please visit the display stands in the "Street" area from the following organisations during your networking and break times.

Organisation / project
Buckinghamshire Community Boards
Buckinghamshire Conservation Trust
Buckinghamshire Council - Climate change team
Bucks & MK NEP – Local Nature Recovery Strategy
Chalk, Cherries, Chairs – the Lottery-funded Landscape Partnership project in the Chilterns led by the Chilterns Conservation Board
Chiltern Rangers
Chiltern Society
Forestry Commission
MK Parks Trust
Project Groundwater
The Clare Foundation
TOE – Trust for Oxfordshire's Environment